Com vendre el teu producte? Creativitat, agències i digitals

Els digitals i la creativitat

Agències hi ha moltes, especialitzades o no, és fàcil no saber trobar les diferències entre unes i altres. I jo què necessit? Una agència de publicitat, una agència de mitjans o un estudi creatiu. És el mateix? La resposta és no. De la mateixa forma que les impremtes NO fan disseny, encara que a tots els rètols i catàlegs formi part dels seus serveis, no és el mateix una agència de mitjans que una agència de publicitat.

És important destacar que les agències de mitjans han assumit feina que era de les agències de publicitat, com és crear campanyes, planificar i gestionar els mitjans. El paper de moltes agències de publicitat s’està limitant a la creativitat de les campanyes, ja que no tenen suficient infraestructura ni medis per poder competir amb tots els serveis que ofereixen les agències de mitjans i els anunciants requereixen. S’ha d’aplicar una visió holística entre tots els mitjans, suport, canals i tècniques susceptibles de generar contacte amb el consumidor. Els anys vinents veurem més canvis i el que està quedant ja palès és que la creativitat, l’especialització i l’adaptació del missatge (transmedia i crossmedia) a cada grup de consumidors/canal/mitjà és la clau de l’èxit i per aconseguir-ho s’ha de fer una feina en conjunt: agència de mitjans i agència de publicitat.

La creativitat és el factor clau

Conscients del món digital en el qual vivim i en el que s’està creant una vida virtual en paral·lel que està afectant a les nostres relacions personals, les marques es veuen obligades a estudiar i oferir al consumidor nous estímuls.
El mes de gener es va publicar una xifra clau: «el 68% de la població a Espanya consumeix simultàniament TV i Internet (second screenAIMC. Apareix la figura del «prosumidor» productor i consumidor al mateix temps. Qualsevol usuari d’Internet genera continguts de valor, cosa que abans no passava. Pot expressar la seva opinió i experiència amb un producte determinat, gravar un vídeo sobre com arriba el producte que ha comprat a través de la web… Ja no són les marques les úniques que expliquen els atributs i beneficis del seu producte. De fet, les opinions de tercers són les que realment empenyen al consumidor a decantar-se per una compra o una altra.

La penetració de les XXSS és del 86% amb un total de 19,2 milions d’usuaris. 83% declara seguir a alguna marca a través de les XXSS i un 52% que les XXSS han influït en fer la seva compra. (Estudio Anual de Redes Sociales 2017, pàg.9,44,53)
Amb l’anàlisi data, podem saber on està el target de cada un dels productes que volem treballar.
És posible que per a determinades marques i/o empreses arribar a determinats públics sigui complicat. Imaginem els millenials i la banca.

Aquesta mateixa setmana el Banco de Santander ha posat en marxa una nova campanya: «Cuánto, más allá del dinero«, un producte específic per a joves d’entre 18 i 31 anys. La campanya s’ha engegat amb l’estrena d’un curtmetratge a un cinema a Madrid. A partir d’aquí, un teaser convertit en spot es projecta als cinemes. Per veure, el curtmetratge sencer s’ha d’anar al perfil de Youtube del Santander. Tota una producció cinematogràfica que parla del valor de les experiències personals i barreja AR i MR. Podría ser un capítol de la sèrie britànica «Black Mirror», però no ho és. Experiències en ciencia ficció sobre la tecnologia i les experiències reals i personals. S’haurà de fer un seguiment posterior per valorar els resultats però a priori els canals utilitzats i el format són els més adients pel target. Segons ha publicat trendwatching.com la tendència mundial per 2017 és la de saber aplicar VR, AR i MR. El motiu? Gràcies als dispositius mòbils, podem arribar a qualsevol indret del món. Amb Google Earth podem visitar llocs, alguns museus ja disposen de visites virtuals. Per tant, el consumidor reclama i necessita altres estímuls.
La campanya del Santander «Cuánto, más allá del dinero» és el resultat de feina conjunta, l’agència de mitjans més l’agència de publicitat amb la productora i el director del curtmetratge. Una unió perfecte entre els diferents actors amb un objectiu comú: el millor resultat per a l’anunciant. Tindria sentit aquesta campanya a un diari o a la ràdio? No perquè al públic objectiu cal seguir-ho a través de les diferents XXSS i amb display, fer-li un seguiment online.

Per aconseguir l’èxit a la teva campanya hauràs de confiar en la teva agència creativa i ells et podràn derivar a l’agència de mitjans per a la compra i gestió dels espais publicitaris.

26/4/17

Share your thoughts